Teveel antibiotica

Actueel
antibiotica

Het gebruik van antibiotica is met meer dan 65% toegenomen de afgelopen 20 jaar. Als gevolg hiervan is de afgelopen jaren de resistentie van bacteriën enorm toegenomen.

Wat is nou precies resistentie? En waarom is dit gevaarlijk?

Ziekmakende bacteriën

Een bacterie zijn organismen die je met het blote oog niet ziet. Je hebt goede bacteriën en je hebt ziekmakende bacteriën. Goede bacteriën zitten bijvoorbeeld in de darmen en zorgen voor een goede darmflora. Ziekmakende bacteriën kunnen infecties veroorzaken, denk hierbij o.a. aan wondinfecties, enkele vormen van keel- en oorontsteking, longontsteking etc.

Behandeling met antibiotica

Vaak worden deze infecties behandeld met antibiotica. Door het gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent ofwel ongevoelig worden. Bij resistentie kunnen bacteriën niet gedood of afgeremd worden. Als een persoon veel antibiotica, of onjuiste antibiotica krijgt kunnen resistente bacteriën ontstaan. En bacteriën verspreiden zich op allerlei manieren, zoals door direct contact via andere mensen, met dieren, via voedsel.

Kortom; als je een infectie oploopt van een resistente bacterie dan is deze infectie moeilijk te genezen door het gebruik van antibiotica. En om deze reden is het belangrijk dat antibiotica verantwoord wordt gebruikt maar ook wordt voorgeschreven.

Behandeling van een homeopaat

Als homeopaat kijk je anders naar een infectie dan een huisarts. Een huisarts schrijft antibiotica voor om de bacteriën te doden waardoor de infectie gaat genezen. Een homeopaat wil de infectie ook bestrijden maar wil juist vanuit dié gedachte het immuunsysteem een prikkel tot zelfgenezend vermogen geven.

Want de oorzaak van de infectie is vaak een zwakke plek in het immuunsysteem. Immers, als het immuunsysteem voldoende had gewerkt dan had de bacterie geen kans gehad om het lichaam binnen te dringen en de infectie te kunnen veroorzaken. En dan is het gebruik van antibiotica ook niet nodig.

Heb je vaak een kuurtje nodig? Het kan ook anders….  In ál onze praktijken ben je van harte welkom.