Verleiding

Blog
jeugd

Vergelijk foto’s van de jeugd in bijvoorbeeld de jaren ’70 met de jeugd van nu. Wat opvalt is dat er weinig mensen met overgewicht op die foto’s staan. Wat ook in het oog springt is dat het minder om uiterlijke schijn ging lijkt het wel. De kleding en de uitjes zijn eenvoudiger. Er lijkt nog meer saamhorigheid te zijn dan nu het geval is. Vele sport- en activiteiten-verenigingen bloeien. Zouden deze dingen hebben bijgedragen aan meer gezondheid van de jeugd van toen?

Nu is er veel verleiding voor de jeugd in de supermarkt, via de telefoon, tijdens het uitgaan, de snackbar enzovoort. Jeugd die op het oog alles heeft wat het hartje begeert. Alles is er, alles kan. Maar niet zelden zijn ze toch niet gelukkig of gezond;

  • prestatiedruk
  • drukke of afwezige ouders
  • eenzaamheid
  • groepsdruk

Een kleine greep uit allerlei oorzaken die daarvoor te bedenken zijn.  Vanaf de middelbare school zijn ze vaak alleen thuis na school. Daarmee liggen er veel keuzes open. Als er thuis toch niemand is kun je net zo goed even een patatje halen met je vrienden. Of even blijven hangen op het plein. Met of zonder vrienden is er altijd nog de telefoon. De social media die alles op alles zet om de jeugd maar zo lang mogelijk op hun platform te houden. Wat eten betreft is er niet altijd tijd voor een gezonde of gezamenlijke maaltijd. En liggen de supermarkten vol met ongezond voedsel.

Verleidingen

Aan de andere kant zijn er voor een steeds groter deel van de jongeren naast de vele verleidingen ook beperkingen omdat gezond gewoonweg veel duurder is dan ongezond. Gezond eten, sporten, zelfs een veilige leefomgeving is niet in elk gezin haalbaar.

Keuzes

Levensomstandigheden zijn voor een deel een keuze van de overheid, wat belast je meer en wat juist minder…dus wat wordt meer betaalbaar en wat wordt duurder. In hoeverre help je mensen die het zelf niet kunnen rooien.

Verder zijn het  natuurlijk ook keuzes van de jongere zelf en de ouders, afspraken maken en je er aan houden.

Arm of rijk, verleidingen genoeg voor onze jeugd, verleidingen die doorgaans niet in het voordeel van hun gezondheid zijn.

Gezondheid voorop

Hoe krijgen we onze jeugd weer gezond, niet voor iedereen zal dezelfde aanpak werken. Niet iedereen ontwikkeld dezelfde klachten ook al zitten ze in dezelfde situatie. Twee zussen bijvoorbeeld waarvan de één in een depressie belandt door de scheiding van de ouders en waarvan de ander na een tijdje hooikoorts ontwikkelt….

Hier kan een Homeopaat veel bereiken, hij of zij kan uitzoeken waar voor je kind de gevoeligheid zit, waarom juist die klachten zich ontwikkelen bij jouw kind. Waar dus ook de sleutel tot gezondheid te vinden is. En met gezondheid en balans in het leven van je kind,  is het ook makkelijker om gezondere keuzes te maken.