Waarom is lachen zo gezond?

Blog
Dag van de lach

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Wanneer de mond glimlacht, glimlacht het hart. Wie veel lacht, krijgt later de rimpels op de juiste plaats. Dat zijn zomaar een paar spreuken van de talloze die er over lachen te vinden zijn. Er wordt zelfs een Internationale dag van de lach gevierd, ieder jaar op de eerste zondag in mei. Dat is vast niet voor niets.

Lachen heeft namelijk een positief effect op ons lichaam en geest.

  1. Het is goed voor ons immuunsysteem. Door te lachen worden er extra witte bloed- cellen aangemaakt en deze witte bloedcellen ruimen virussen op, zodat je beter bestand bent tegen Het is bekend dat mensen die veel lachen dan ook een beter immuunsysteem hebben dan mensen die weinig lachen.
  2. Door te lachen komen er stoffen (gelukshormonen) in de hersenen vrij zoals, endorfine, serotonine en dopamine. Ze geven ons een opgewekt gevoel. Werken kalmerend en pijnstillend en zorgen er dus voor dat we ontspannen zijn en dat heeft weer een positief effect op ons imuumsysteem.
  3. Het zorgt voor een verbetering van onze conditie en een betere Tijdens het lachen gaat onze hartslag omhoog. Hierdoor wordt het bloed sneller rondgepompt. Ook train je, je buikspieren automatisch door te lachen. Buikpijn van het lachen, komt doordat de buikspieren zich hebben moeten aanspannen, net als bij sporten.
  4. Lachen zorgt voor een glimlach op je gezicht, zal je meer zelfvertrouwen geven en toegankelijker maken voor anderen. Je straalt wanneer je een glimlach op je gezicht hebt. Probeer het maar eens uit! Kijk hoe de ander op je reageert! Je zult versteld staan van wat er kan gebeuren. Door veel te lachen train je niet alleen je buikspieren, maar ook je gezichtspieren. “ Een glimlach is een facelift die binnen ieders bereik ligt. (spreuk van Selis)

Tevredenheid

Lachen op de werkvloer, met als resultaat: tevreden werknemers. Lachen heeft een positief effect op ons humeur en kan zo bijdragen aan het versterken van de band tussen mensen. Humor kan namelijk vrede en begrip tussen medewerkers op de werkvloer versterken. De werksfeer wordt wat losser en vrolijker, wat tot gevolg heeft dat er een gevoel van tevredenheid bij werknemers ontstaat. Het hebben van lol op je werk en in het leven is dus niet alleen voor de leuk, maar is ook gewoon een medicijn voor een gezond lichaam, een gezonde geest en een prettige werksfeer! Lachen is een kalmeermiddel zonder bijwerkingen.

Meer plezier

Hoe kun je meer gaan lachen? Er zijn een hoop verschillende manieren om plezier te hebben, zoals een gezellige dag met je vrienden of familie door te brengen, of het plannen van een leuke activiteit met je collega’s. Bekijk eens samen een comedy, cabaret of grappige filmfragmentjes van populaire sitcoms. Vertel eens een mop. Bezoek een lach evenement, probeer een lachmeditatie. Een lachmeditatie is een techniek waarbij je probeert te lachen uit het niks, ook al is er geen aanleiding om te lachen. Probeer iedereen om je heen een lach op zijn of haar gezicht te bezorgen. Want lachen is genieten. En een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd, tenslotte!

Homeopathie

Homeopathie en lachen: In de homeopathie herkennen we het lachen in bepaalde type mensen. Bijvoorbeeld: het” Phospor” type. Je herkent deze (meestal vrouwen) aan hun enthousiaste en open uitstraling. Ze hebben een lach op hun gezicht en zijn oprecht in hun omgeving geïnteresseerd. Ze zijn empatisch en meelevend, vaak een fijn en hartelijk gezelschap. Maar die lach, verhult iets. In de basis is hun gevoel dat er niet voldoende van hen gehouden en voor hen gezorgd wordt. Een manier om dit te veranderen is door ervoor te zorgen dat anderen om hen gaan geven. Ze geven de liefde die ze zelf missen aan anderen. Dit doen ze door op een stralende manier hun energie en aandacht te geven. Ze zeggen makkelijk ‘ja’ en ‘leuk!’, vanuit enthousiasme en meebewegen naar de ander, maar nakomen van afspraken lukt lang niet altijd. Dan is hun energie op en moeten ze bijkomen. Als de mensen om hen heen pijn lijden zijn ze bijna grenzeloos in hun pogingen om dit te verlichten. De keerzijde hiervan is dat al dit aanvoelen van anderen en het geven van aandacht en energie hen kan vermoeien. Het middel Phosphorus kan helpend zijn dit doorslaan van meeleven naar meelijden weer in balans te brengen.

Mooi voorbeeld

Een ander voorbeeld is een kindje waarvan gezegd word: Jantje lacht, jantje huilt. Dit zien we terug in het middel, Pulsatilla. Het is een uiterst teer lieflijk voorjaarsplantje. Het waait met alle winden mee en heeft om te groeien niet veel water nodig. Pulsatilla-energie kan helend zijn, met name voor gevoelige kinderen, die afwisselend lachen én huilen en door kwetsbaarheid veel steun van anderen nodig hebben, zich lieflijk aanpassen, graag frisse lucht hebben en weinig dorst. Kind wil graag worden geknuffeld en aangehaald worden. Zo zal dit kindje uiteindelijk weer meer lachen dan huilen.

Bronnen: websites: vereniginghomeopathie.nl, defittemedewerker.nl, fijnedagvan.nl, medi- nello.nl, qoutes voor heerlijke envergie, internationale dag van de lach2023