Week van de homeopathie 2024

Actueel
Samuel Hahnemann

De jaarlijkse week van de homeopathie is een mooi initiatief en eigenlijk een ode aan Hahnemann, de grondlegger van de klassieke homeopathie. Want wat heeft deze man ongelooflijk veel kennis en ervaring nagelaten.

Als arts en apotheker, dus een wetenschapper in hart en nieren, heeft hij met een niet te evenaren precisie de homeopathie ontwikkeld. In eerste instantie was hij tevreden met de reacties die de plantaardige en dierlijke middelen gaven wanneer de patiënt acuut ziek geworden was. Je kunt je voorstellen dat dit al een hele puzzel is geweest. Welk middel geneest nu welke ziekte? Welk homeopathisch middel zet je in bij botbreuken, bij hoofdletsel, bij verkoudheid, bij koortsuitslag, bij misselijkheid, bij migraine, bij darmproblemen van welke aard dan ook, bij overgeven, bij epidemische ziekten als griep, cholera, kinderziektes etc.

Zijn onverwoestbare inzet gedurende jaren en jaren verdient eigenlijk een lintje! En toch werd hij ook teleurgesteld in de resultaten. Teleurgesteld omdat hij niet begreep waarom een bepaalde ziekte weer terug kwam. Hoe kon dat?

Met diezelfde wetenschappelijk precisie zocht hij verder en maakte een onderscheid tussen ziekten van buitenaf en ziekten van binnen uit. Dan kun je een val partij, je hoofd stoten, verdriet door het overlijden van een dierbare, een griepje en meer, bestempelen als ziekten van buitenaf. Het overkomt je en wanneer je de juiste homeopathische middelen snel kunt inzetten, activeert dit je immuunsysteem en ben je in staat om de problemen vanuit jezelf op te lossen.

Waar Hahnemann niets van begreep was het feit dat hij prima op migraine een homeopathisch middel kon voorschrijven, de migraine verdween maar… kwam op enig moment weer terug. Hij schreef voor op astma, genas de patiënt van dié astma-aanval maar op enig moment kwam de astma weer terug. Hij schreef voor op huiduitslag, genas de patiënt van dié huiduitslag maar… etc. etc. Een groot raadsel voor iemand die perfectie nastreefde. Een groot raadsel voor iemand die wist dat er ‘iets’ was, wat hij nog niet doorgrond had. Wat hij nog niet begrepen had. En met de vasthoudendheid van een pitbull gaf hij al zijn tijd aan het doorgronden van dit laatste probleem; hoe kan het dat bepaalde ziekten weer terugkomen? Opvlammen met enige tijd daartussen? Terugkwamen elk jaar?

Twintig jaar heeft hij er over gedaan om dit vraagstuk op te lossen. Twintig jaar, dag en nacht gewerkt om dit probleem helder te krijgen. En uiteindelijk is dit gelukt. Hij schreef zijn boek: ‘de Chronische Ziekten’ in Köthen (Sachsen-Anhalt) in Duitsland. Wanneer we dit boek als studiemateriaal zouden gebruiken in de reguliere geneeskunde, zou er veel duidelijkheid ontstaan. Zou de geneeskunde een andere wending krijgen. Zouden er veel minder chronische zieken zijn. Zou de wereld er totaal anders uitzien, want met elkaar kunnen we veel.

De kracht van de homeopathie ligt in de preventie!

Volgen we, met dezelfde precisie die Hahnemann uniek maakte zijn aanwijzingen, dan is het mooi om te zien dat patiënten gezonder worden, hun astma kwijtraken zonder de pufjes te gebruiken, huidklachten niet meer onderdrukt hoeven te worden door hydrocortison crèmes, de oplevingen van colitis ulcerosa, migraine, hooikoorts, koortsuitslag, blaasontstekingen en vele andere chronische ziekten tot het verleden behoren. Je eigen weerstand tegen bovengenoemde ziekten maakt dat ze zich niet meer ontwikkelen. Meer preventief kun je niet bezig zijn.

Het lijkt utopisch, maar is de dagelijkse realiteit in onze praktijken. De kennis en wetenschap van Hahnemann als arts is uniek en verdient een plek in onze samenleving. Een samenleving die er gezonder uit kan zien dan nu het geval is. Een samenleving die niet meer failliet hoeft te gaan aan een onnodig hoog kostenplaatje omdat de gezondheidszorg die zo lek is als een mandje. Het boek ‘de Chronische Ziekten’ maakt dat we onze eigen gezondheid in eigen beheer kunnen nemen. Keuzes maken, vroegtijdig beginnen en een andere leefstijl aanleren.

Een goede gezondheid? Het kan écht. Zonder chemisch synthetische reguliere middelen en zonder bijwerkingen. Gewoon te bereiken door je eigen immuunsysteem weer te laten doen waarvoor het bedoeld is. Een gezond lijf, gezonde gedachten en initiatieven, een gezonde samenleving.

Homeopathie: preventief én krachtig. Dankzij de inspanningen van Samuel Hahnemann, arts en apotheker.

Foto: Robert Lyle Bolton (Flickr, CC-BY)