Wel of niet blij met de lente?

Allergie
Hooikoorts

Eindelijk is het weer lente! We hebben er lang op moeten wachten. Voor steeds meer mensen breekt dan echter ook een lastige tijd aan: die van de hooikoorts. De meeste bomen hebben nog geen bloesem kunnen vormen, maar dat verandert echter snel als de temperatuur stijgt: in een korte tijd barst alles dan los, met berken als de klassieke ‘vroegbloeiers’. Berkenpollen zijn zeer allergeen en zullen dan ook direct tot hooikoorts leiden.

Bianca is 39 jaar en moeder van 3 kinderen. Ze heeft sinds 2 jaar last enorm van tranende ogen. ’s Morgens wordt ze wakker met dikke opgezwollen ogen. Ze voelen zeer geïrriteerd. Ze kan geen fel licht verdragen en op de fiets heeft ze veel last van de wind. Haar ogen tranen voortdurend en in hevige mate. Soms ziet ze er niet goed door, wat op de fiets nog ook gevaarlijk is.

Er is een onderzoek geweest in het ziekenhuis en de traanbuizen zijn opgerekt. Ze heeft diverse zalven gehad, maar het mag allemaal niet baten. Haar ouders hebben ook last van tranende ogen. De oorzaak van Bianca’s traanogen is niet duidelijk. Alleen dat het begint in september en nu in maart nog steeds blijft doorgaan. Ik schrijf haar homeopathische middelen voor die  in de regel aan mensen wordt gegeven met een allergie. Dat kan hooikoorts zijn of een stofallergie.

Na een paar weken komt Bianca met een goed bericht. Haar ogen zijn veel rustiger en voelen beter. Binnenshuis heeft ze helemaal geen last meer en buiten gaat het prima als ze haar bril draagt. Ze is erg blij, want altijd dat branden en prikken in de ogen maakte haar erg vermoeid.

Het feit dat Bianca profijt heeft van deze medicijnen maakt het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van een allergie. Voor de homeopaat interessant, maar voor Bianca maakt het niet uit, zij is van haar klachten af en dat is voor haar het belangrijkste.