Borstvoeding; meest natuurlijke en veilige manier van voeden

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en veilige manier om een baby te voeden. Het ondersteunt de weerstand en het bevordert de lichamelijke – en geestelijke groei. Moedermelk is voor de baby gemaakt en het is ook nog gezond voor moeder en baby. Borstvoeding verandert van smaak en past zich aan naar de behoeften van het kind. Het colostrum, de voeding die de moeder de eerste dagen na de geboorte van haar kind produceert is een geelachtige vloeistof die bij uitstek geschikt is voor de pasgeborene. Het heeft een bijzonder laag vet- en koolhydratengehalte, zodat de baby het gemakkelijk kan verteren.

Moedermelk

Bij het geven van borstvoeding, wordt door het vrijkomen van het hormoon van de toeschietreflex (oxytocine), het eerder krimpen naar de oorspronkelijke grootte van de baarmoeder gestimuleerd. Moedermelk bevat veel anti-stoffen en versterkt daarmee het immuunsysteem. Daarom zijn borstgevoede baby’s minder vaak ziek. En als ze wel ziek zijn, verloopt de ziekte vaak minder ernstig.  Baby’s die borstvoeding krijgen hebben aanzienlijk minder vaak eczemen, voedselovergevoeligheid, diarree, minder oorontstekingen en minder luchtweginfecties. Zeker als de baby minimaal 6 maanden borstvoeding heeft gehad. Op latere leeftijd hebben borstgevoede baby’s minder kans op allergische aandoeningen, overgewicht, hart- en vaatziekten, leukemie, suikerziekte, chronische darmziekten. De speciale vetzuren die in moeder- melk zitten hebben een gunstige invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

Voedingsstoffen van de moeder

Borstvoeding wordt beïnvloed door de voedingsstoffen die de moeder binnenkrijgt. Sommige baby’s hebben last van uien, knoflook, prei, koolsoorten, sinaasappelsap, druiven, koffie, koolzuurhoudende dranken en cacao. Ook het gebruik van alcohol heeft invloed op de baby. Los van al deze positieve, gezondheid gerelateerde elementen, draagt het geven van borstvoeding bovendien bij aan de goede emotionele band tussen moeder en kind. Toch kunnen er rondom het geven van borstvoeding ook allerlei problemen ontstaan, zowel bij de baby als bij de moeder.

Problemen

Zo kan er een probleem zijn met het opgang brengen van de borstvoeding; er is teveel of te weinig melk. De baby kan de melk weigeren, door bijvoorbeeld spruw. De moeder kan last hebben van een borstontsteking of tepelkloven. Bovendien kunnen er problemen rond de borstvoeding ontstaan omdat de moeder niet vaardig is in het aanleggen van de baby. Afgezien van de technische problemen van het aanleggen, waar een deskundige op dit gebied helderheid en advies in kan geven, heeft juist de homeopathie veel te bieden om moeder en baby weer in balans te brengen en om hen goed door deze bijzondere periode heen te loodsen. Borstontsteking is een pijnlijke klacht die veel plezier van het voeden wegneemt.

Borstontsteking

De moeder voelt zich vaak ziek en koortsig. Een directe homeopathische behandeling kan soms het geven van antibiotica voorkomen. Antibiotica verstoort namelijk de darmflora van de moeder en ook van het kind. Belangrijk om homeopathische middelen bij borstontsteking in te zetten. De genezing zal dan voorspoedig verlopen. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor de melk niet goed toeschiet. Daarnaast kan er te weinig melk zijn, of kan de voedingswaarde niet op niveau zijn. Homeopathische middelen zetten het lichaam aan zich te herstellen en om weer in een gezond evenwicht te komen om hoeveelheid en kwaliteit van de melk te waarborgen. Als de baby de borst weigert door bijvoorbeeld spruw of wanneer de baby last heeft van darmkrampen kan ook de baby heel goed homeopathisch geholpen worden. Baby’s kunnen namelijk al vanaf de geboorte rustig homeopathisch behandeld worden.

Conclusie: Borstvoeding is vanwege de diverse voordelen de beste keuze voor het voeden van jonggeborenen. Mocht er in de kraamperiode of direct daarna een verstoring optreden bij moeder of kind, dan kan dat op een effectieve en niet belastende wijze aangepakt worden met een wijde variëteit aan homeopathische middelen.