COPD verslechtert de zuurstofvoorziening

Actueel
COPD

COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, dit betekent chronisch obstructieve longziekte (er is dus een aanhoudende blokkade in de longen).

Het is een verzamelnaam voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Vroeger vielen deze aandoeningen samen met astma onder de verzamelnaam “CARA”, maar deze term wordt officieel niet meer gebruikt.

Een minder goede ademhaling verslechtert de zuurstofvoorziening

Als de luchtwegen en of longen aangetast zijn door ontstekingen of chemische stoffen (roken, asbest, fijnstof) ontstaan niet alleen daar, maar in het gehele lichaam gezondheidsproblemen. Door een minder goede ademhaling, verslechtert de zuurstofvoorziening, waardoor allerlei metabole processen in het lichaam, zoals verbranding en ontgifting, minder goed van kwaliteit worden. Dit leidt tot ophoping van afvalstoffen en een toename van ontstekingen. Uiteindelijk wordt de kans op het ontstaan van kanker hierdoor groter. Tumoren ontstaan in een gebied waar weinig zuurstof is. Dat heeft de wetenschapper Otto Warburg aangetoond, waarvoor hij in 1924 de Nobelprijs ontving.

Zonder antibiotica de winter door

Homeopathie kan veel betekenen voor patiënten met COPD, zowel in de preventieve sfeer als op genezend niveau. Tijdens de homeopathische behandeling wordt gewerkt aan het verminderen van de ontstekingstendens. De regelmatig terugkerende hoest, bronchitis en longontstekingen worden met homeopathische middelen behandeld en de patiënt komt zonder antibiotica de winter door. In de loop van de behandeling zal de patiënt merken, dat de ontstekingen steeds minder vaak optreden. De jaarlijks terugkerende luchtwegklachten nemen af, er ontstaat steeds meer rust. Het afweersysteem is versterkt en in staat om zelf de ontstekingen te voorkomen of te genezen. Een verkoudheid ontaard niet telkens weer in de bijholte- of voorhoofdsholteontsteking of een in de borstkas afzakkende bronchitis of longontsteking.

“Ik hoest al 18 jaar”

Dat ook voor ver gevorderde longziektes homeopathie geweldig werk kan doen ervoer een 52 jarige longpatiënte met bronchiëctasieën, die al jaren kampte ernstige klachten. Haar longen zijn door een geschiedenis van roken en longontstekingen dusdanig aangetast dat er trechtertjes in de longen zijn ontstaan, waarin het slijm steeds naar beneden zakt en ontstekingen en benauwdheid veroorzaakt. Toen zij in de praktijk kwam zei ze: “Ik hoest al heel lang. Ik ben 18 jaar geleden gestopt met roken, sindsdien hoest ik”. In de loop van jaren was haar de ene na de andere antibioticakuur voorgeschreven. Inmiddels had ze hierdoor ook last van eczeem en darmklachten ontwikkeld. En de hoest ging niet weg. Daarbij werd ze ook steeds somberder over haar gezondheid en haar toekomst.

“Nog steeds verbaasd”

Gedurende de homeopathische behandeling ging het steeds beter. De ontstekingen werden minder en antibiotica was nauwelijks meer nodig. Nu hoest ze sinds een jaar helemaal niet meer en een verkoudheid geneest vanzelf. Ze is er nog steeds verbaasd over. Na 18 jaar elke ochtend opstaan met een moeizame hoest die uren aanhield, om het slijm omhoog te krijgen, was dit verleden tijd.
Voor kinderen met astma kan homeopathie betekenen: geen dagelijkse pufjes met hormonen meer en geen benauwdheid of ontstekingen. Geen chronisch medicijngebruik, wat op jonge leeftijd de ontwikkeling en groei van het kind kan remmen.

Kortom op Wereld COPD-dag verdient de klassieke homeopathie als kans voor luchtwegpatiënten, jong of oud, serieuze aandacht. Meer weten over de mogelijkheden van klassieke homeopathie bij COPD? Stel dan hier je vraag of neem contact op met een klassiek homeopaat bij jou in de buurt »

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester