Hoe voorkom je een herfstdip?

Homeopathie in de herfst
Herfstdip

Een herfstdip, of erger nog de winterdepressie is natuurlijk geen feestje. Er zijn écht mensen waarbij van binnen geen lichtje meer verschijnt gedurende deze periode. Welke adviezen zijn nuttig om bij zoveel mogelijk mensen dit vooruitzicht om te buigen?

In het artikel wordt een te kort aan vitamine B12 genoemd. En natuurlijk de reguliere antidepressiva. Maar dat is geen oplossing, alleen een onderdrukking van de symptomen en per saldo kom je er beroerder uit dan je er in gegaan bent, naast het verslavende effect!

Vanuit homeopathische visie kunnen we wel degelijk iets naast zetten wat effectief is op korte termijn en preventief op langere termijn. Sowieso is het verstandig om je vitamine D gehalte te laten prikken. Bij de huisarts kun je dit aanvragen en binnen een week heb je de uitslag. Het vitamine D niveau hoort tussen de 50 en de 150 te zitten en heel erg veel mensen zitten er onder. Zéker mensen met de gevoeligheid voor deze depressie hebben al veel baat bij vitamine D.

Als tweede kun je je gelijk laten prikken op Pfeiffer. Veel mensen zijn besmet geweest met de ziekte van Pfeiffer, zonder dat ze dat expliciet gemerkt hebben. En toch maakt deze besmetting dat je als het ware leeft met ‘de handrem’ er op. Vaak moe, wat somber, hoe moet het allemaal verder en vooral; waar haal ik de energie vandaan… Tel daar de donkere herfst en winterdagen, met kou, wind en regen, bij op en je hebt een flinke dosis ingrediënten al waarop de depressie zich kan ontwikkelen.

Als homeopaat maken we een onderscheid tussen een depressie van binnenuit (endogeen) of een depressie die ontstaan is door omstandigheden van buitenaf (exogeen). In de homeopathische behandeling vraagt dit om andere middelen, die bij een endogene gevoeligheid wat harder moeten werken dan bij een exogene aanleiding. Maar, de moeite waard om deze uitdaging aan te gaan!
Het wordt ons een beetje aangepraat zo links en rechts in het nieuws. De krant, de damesbladen, in de reclame of advertenties doet men met liefde voorkomen dat het bijna normaal is dat zoveel mensen last hebben van een herfstdip en de nog iets dieperliggende winterdepressie.

Niets is minder waar! Zo moet het niet zijn! In de homeopathische behandelingen wordt dit fenomeen weer zo in balans gebracht dat de herfst en winter een heel ander beleving gaan krijgen. En daar waar antidepressiva wellicht regulier gezien geïndiceerd zijn, zien we dat de patiënt deze in overleg met z’n huisarts weer af kan bouwen. Omdat het goéd gaat!
Antidepressiva afbouwen vraagt soms écht even tijd, zeker als ze al langere tijd genomen worden.

Wat is er mooier dan zonder medicijnen, minder belasting voor organen, lijf en leden gezond ouder worden. Zonder afhankelijkheid van verslavende medicijnen en met weer gewoon licht in de duisternis. Al onze collega’s zullen je met veel deskundigheid begeleiden! En eenmaal omgezet dat proces, maakt dat de angel er uit is en de depressies langzaam maar zeker tot het verleden gaan behoren. Samen komen we verder! Samen op weg naar een gezonder lijf en leven!